Gazeta Podatkowa nr 64 (1209) z dnia 10.08.2015
Kasa fiskalna w gastronomii
Prowadzę działalność gospodarczą w zakresie usług rolniczych na rzecz firm. Od 1 sierpnia 2015 r. poszerzyłem działalność o usługi gastronomiczne. Od kiedy muszę rozpocząć ewidencjonowanie sprzedaży na kasie fiskalnej?
Obowiązek prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących dotyczy podatników dokonujących sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Stanowi o tym art. 111 ustawy o VAT.
Od powyższego obowiązku przewidziano szereg zwolnień. Istnieje także katalog dostaw towarów i świadczenia usług, do których zwolnień z ewidencjonowania nie stosuje się. Powyższe zostało uregulowane w rozporządzeniu Ministra Finansów w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (Dz. U. z 2014 r. poz. 1544).
Treść ujednoliconych przepisów o VAT dostępna jest w serwisie www.przepisy.gofin.pl.
Zwolnień, o których mowa w § 2 i § 3 powołanego rozporządzenia (zwolnienie ze względu na wysokość obrotów), nie stosuje się przy świadczeniu usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:
- świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz
- usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).
Mówi o tym § 4 ust. 2 lit. i) rozporządzenia w sprawie zwolnień z kas.
W praktyce oznacza to, że podatnicy wykonujący czynności wymienione w § 4 wspomnianego rozporządzenia tracą prawo do korzystania ze zwolnienia z ewidencjonowania z chwilą wykonania pierwszej takiej czynności.
Trzeba zwrócić uwagę, że podatnicy rozpoczynający po dniu 31 grudnia 2014 r. świadczenie usług gastronomicznych, którzy przed wykonaniem takiej usługi nie dokonywali sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, korzystają ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania przez okres dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonano taką usługę (§ 9 ust. 6 powołanego rozporządzenia).
Zatem Czytelnik musi rozpocząć ewidencjonowanie usług gastronomicznych po dwóch miesiącach od pierwszej sprzedaży swoich usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych. Zakładając, że dzień 1 sierpnia br. jest dniem, w którym Czytelnik wykonał pierwszą swoją usługę dla tych osób, ewidencjonowanie tych usług przy użyciu kasy rejestrującej musi rozpocząć od 1 listopada 2015 r.
www.KasaFiskalna.pl - Instalacja i użytkowanie kas:
Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
www.PodatekVAT.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
GOFIN PODPOWIADA
Kompleksowe opracowania tematyczne
DRUKI - Kasy fiskalne
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY - Podatek VAT
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
|